Ustanovitelj muzeja - J.N. Sadnikar

 


Muzejska zbirka

Še preden vstopimo v Sadnikarjevo hišo na Šutni 33, se že srečamo s prvimi starimi umetno kovaškimi izdelki, obešenimi na dvoriščni strani na fasadi današnje garaže.

Veža pa je že povsem muzejska. V njej je velika zbirka starega hladnega orožja, razstavljene so cerkvene skulpture, okovje in ključi - od romanskega stila do sodobnejših, viteška oprema (iz leta 1617). Tu so v Nürnbergu kupljena gotska Mati božja, baročni kip sv. Mihaela (1740), relief Poklon svetih Treh kraljev (iz 16. stoletja, Velikovec na Koroškem). Iz nekdanje Graščine Zalog pri Moravčah izvirajo baročna skrinja iz leta 1594 in dva lesena paža z grbom, iz nekdanje graščine na Križu pa meč za obglavljanje (iz 16. stoletja). Med še mnogimi drugimi eksponati omenimo samo še več kot 30.000 let star skelet jamskega medveda (Ursus peleus).

Poleg veže sta v pritličju zbirki namenjeni dve sobi. V obeh je veliko stilnega pohištva različno častitljive starosti, tako da lahko med drugim občudujemo več sto let stari kredenci - prva, z Lutrovima rožama na krilnih vratih, je iz 16. stoletja in iz podgorske cerkve, druga pa je 600 let stara kredenca iz Mekinjskega samostana,.

Vhodni portal v prvo sobo je, tako kot naprej v drugo, posebna umetnina.Vrata in podboji so obsežen spretno izrezljan romantično navdahnjen izdelek poklicnega rezbarja Lojzeta Kozjeka (v Kamnik je prišel 1920. leta). Na vratih so še citrice (izdelal jih je nek kmet iz Podgorja pri Kamniku) - viseče kroglice, ki ob nihanju udarjajo po napetih strunah, te pa prijetno zazvenijo.

V prvi sobi je velika zbirka raznobarvnih umetno brušenih kozarcev, 300 let stara kitajska vaza iz napokanega porcelana, zanimivo zgodnjebaročno pohištvo kot je omarica za steklene predmete iz graščine Zgornje Perovo iz 17. stoletja, lesen kip svetopisemske Eve v Duererjevem slogu. Zanimiva je tudi večja zbirka cinaste posode in vrčev. Med slikami so posebej dragocene Grad Zaprice, delo Maksima Gasparija, Študija starca Ivane Kobilice, še zlasti pa izrez oltarne slike, umetnina znamenitega slikarja Tintoretta (Iacopo Robusti, 1518-1594).